11 Quakers Road



ArchitectVictoria Dennis

Landlocked site, no street address, only access via 32 public pedestrian steps and boundaries shared with 7 neighbouring properties – 11 Quakers Road was a delicate negotiation between existing site conditions and achieving the brief set by the client.

The design retained and replanned the existing ground floor, adding a new first floor consisting of living, kitchen, dining and master bedroom suite. Maximising the outlook to both the harbour and natural landscape features while masking neighbouring buildings was achieved through careful placement of openings and varying the sill and head heights to capture distinct picture views. The project embraces its site constraints, capitalising on its opportunities providing privacy and a successful family home despite the outcrop nature of the site.

Sustainability

Retention of the single level structure minimised demolition of the building fabric, protecting and reducing the material going to landfill. The location of operable windows and use of shading devices allows the occupants to manage their own thermal comfort through passive cooling and ventilation whilst windows reduce reliance on artificial lighting.