9 Lavoni Street



ArchitectVictoria Dennis

A new light filled entrance, main stair and direct connection from the street to the first-floor open plan living entertaining area provides the necessities for a modern family house within the shell of the old. The removal of a majority of the first-floor internal walls was achieved with clever structural design, implemented carefully by the builder to transform and reinvigorate the building. Considered and strategic planning to the lower floor has provided a light filled and peaceful family home with direct connections to both the front and rear recreational areas. The simple palette of natural materials throughout further accentuates the grounded nature of the building. The final design achieves a rebirth of what was an underachieving building, elevating it to suit the needs of the modern family.

Sustainability

Critical assessment and a view to address sustainability issues concluded in ‘renewal’ rather than a ‘new build.’ Further sustainability enhancements came through strategically locating louvre windows for passive cooling and ventilation; strategically location skylights and windows to minimize artificial lighting; recycling elements and materials.