Lavoni Street House



ArchitectCorben Architects

This three level house, carved into a steeply sloping site overlooking Balmoral Beach, reads as a 2 storey building with the underground garage excavated into the site.

The open plan living / dining / kitchen / TV rooms are located on the upper floor to maximise views and provide direct access to the rear garden. The entry, 4 bedrooms, associated bathroom and family room are positioned on the lower level.

A large cantilevered concrete balcony projects from the street front façade to optimise the expansive harbour views. The level rear lawn connects the home to an outdoor covered pavilion.

The splayed skillion to the upper level maximised light to the interior spaces. The stone cladding, off-form concrete, rendered brickwork and timber battened walls articulate the exterior form and provide visual interest.

This contemporary home evokes a sense of solidity whilst also providing transparency, capturing sunlight and maximising views.

Sustainability

• House designed to maximise cross ventilation.
• Natural light maximised through skillion roof and internal void areas
• Concrete and masonry construction provides thermal mass
• Solar panels to generate hot water and infloor, hydronic heating.
• 7.2 KW PV system generates light and power.
• 17,000 litre rainwater tanks for toilet flushing and irrigation.