Tamaras House



ArchitectMarston Architects

A clear distinction between new and old was the generator of this addition to a Victorian era home in Mosman. Rather than simply add in the style of the original home, the form of the structure was a direct response to the site in terms of sunlight and privacy. The angled shape of the upper level allows maximum sun penetration to the neighbour to the south as well as providing additional privacy from the neighbour at the rear. Full height adjustable louvres allow for sun and view control to within the new build. The ground level by contrast incorporates full height and full width sliding doors to maximise the indoor/outdoor flow. A glazed roof intentionally separates the two halves of the building with the traditional portion addressing the street and the contemporary portion addressing the private rear garden.

Sustainability

Adjustable louvres and external blinds have been carefully selected to allow the owners to manage the performance of the home during seasonal changes. Cross flow ventilation to all spaces was included. The face brickwork and refinished windows ensure minimum future maintenance.

Photos: Katherine Lu