34 Plunkett Road

Architect
Michael Robilliard and Associates Pty Ltd

The ā€œSā€ shape aligns the house with both its neighbours and establishes a continuous facade.

The long north eastern water view results in a terrific glare off the water on winter mornings. The vertical sliding timber louvres solve the glare, as well as facilitating summer cooling.

Solar panels collect energy in heat exchanges before the heat is distributed to floor slabs and the domestic hot water system. The light pyramids orientate the house to true north and using a solarscope, the clients can determine solar penetration.

Closing the house into compartments minimises energy waste but reduces visual amenity. To reverse this, large curved and secret doors around the central stair are used to open up the interior when there is little desire for climate control.

Curves are extended into the garden and draw the eye out into the view.

The garden was designed by Tropic of Sydney.

Sustainability

Solar panels collect energy in heat exchanges before the heat is distributed to floor slabs and the domestic hot water system. The light pyramids orientate the house to true north and using a solarscope, the clients can determine solar penetration.

Closing the house into compartments minimises energy waste but reduces visual amenity. To reverse this, large curved and secret doors around the central stair are used to open up the interior when there is little desire for climate control.

34 Plunkett Road34 Plunkett Road34 Plunkett Road34 Plunkett Road34 Plunkett Road