1A Sirius Cove Road



CategoryHeritage Conservation
ArchitectCorben Architects

Located adjacent to Sirius Cove Reserve, this heritage listed 1920s cottage has been extensively upgraded with new elevated decks to maximise outdoor living.

The internal planning on the middle level has been reconfigured to provide a modern open plan living, dining and kitchen opening to the elevated deck to take advantage of the views over the garden, pool and Reserve. A new wet edge pool, extensive landscaping and triple garage were also added.

The front entry, relocated from the rear to a covered entry terrace on the street-front, opens to a formal hallway with the adjacent study and rumpus rooms having french doors opening to the terrace.

The interior has contemporary fittings, fixtures and materials whilst retaining the traditional proportions and classic details of the original cottage.

The final result is a home that carefully knit new and old to provide for modern living within a traditional period built form.

Sustainability

  • Good design principles and architectural solutions ensuring best outcome in response to site orientation and context
  • Compact footprint, working with existing ground levels to minimize excavation
  • Open plan layout and well positioned windows maximise natural cross ventilation and light penetration
  • Retention of existing building shell and reuse of building materials

Innovative sustainable design elements:

  • Low E glazing to improve thermal performance
  • 3,000L rainwater storage for irrigation and pool top up
  • West-facing glazing protected by roof eaves and terrace structure
  • Well insulated external walls and roof and high performance sarking
  • LED lighting throughout
  • Low energy and water consuming appliances and fixtures

Environmental footprint of the building is minimised by:

  • Open plan layout with carefully positioned openings ensure cross ventilation and natural light access to all parts, minimising dependence on artificial means for heating, cooling and lighting
  • Rainwater harvesting and low water consumption fittings reduce water use
  • LED light fittings minimise electricity use
  • The existing footprint is retained minimising excavation