40 Upper Almora Street



CategoryContribution to the Built Environment
ArchitectPBD Architects

Nestled into the steep topography of the site, The Balmoral continues the uniformity of the existing street context, offers a transparent and landscaped entry to the site. A continuation of the existing sandstone texture along the Upper Almora streetscape gradually leads the visual connection to the front door. A simple palette of building finishes, such as sandstone, warm colored paints and elegant zinc cladding, encapsulates the exterior to appear as an emerging built form from its natural surroundings.

The building comprises of 6 luxurious apartments with associated outdoor open space and landscaping. The major eastern building facade is characterized by its stepped form, corner bay windows and cantilevered balconies to soften the building bulk.

The penthouse apartment pleasantly enjoys an expansive view over Balmoral Bay and The Heads. With the over sized sliding doors facing east, the natural scenery is seamlessly brought into the internal living spaces at every level.

Sustainability

The project involves an extensive landscape retention at the lower part of site, where natural drainage is preserved. The design and construction utilise the principle of open-plan living space, well-positioned glazed openings and adopts thermal mass materials such as concrete walls for maintaining a comfortable environment for the occupants.

Innovative sustainable design elements:

  • Battery power supply system as an alternative method to provide efficient living
  • A high degree of cross flow apartments supported by highly efficient planning layouts
  • Rainwater harvesting for irrigation of landscaped areas and car wash bay

Environmental footprint of the building is minimised by:

  • A large number of glazed openings, with predominantly easterly orientation to allow maximum daylight and solar access.
  • Extensive use of zinc walling and roofing that are highly durable
  • Extensive LED lighting to minimise power usage