35 Carrington Avenue



CategoryContribution to the Built Environment
ArchitectPlayoust Churcher Architects

This Mosman waterfront home underwent a complete interior renovation and re-plan to accommodate a family of 6. Spanning over 3 levels, each level was re-modelled to suit the client’s living requirements including the addition of a lift, connecting all levels. New kitchen, bathroom, laundry as well as all new floors, walls and ceilings have transformed this home into a luxurious living environment which takes advantage of the magnificent views over Mosman Bay. High tech electrical and audio visuals were incorporated into the home with the addition of a private cinema room.

Sustainability

It is a re-use of an existing structure. Original structures, including the external walls, floors, roof were kept, thus minimising waste of existing built fabric. The internal layouts were adapted with priority to maintain, enhance natural light levels, cross ventilation, and improve outlook and connection with the garden views.

Innovative sustainable design elements:

New low energy LED lighting system, together with an energy-efficient inverter “heat reclaim” air conditioning, which removes heat from the interior and uses it to heat the swimming pool, was installed on removal of less efficient original systems. New external window and door systems were installed, improving thermal performance.

Environmental footprint of the building is minimised by:

New more efficient lighting, electrical and air conditioning systems minimise energy consumption. Improved natural light to the interiors reduces reliance on artificial lighting. The new interior layout is flexibly designed and will accommodate a multi-generational family situation.